preskoči na sadržaj

Tehnička škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Administrator , 7. 2. 2018.

Ovih je dana u našoj školi top-tema: Sigurniji Internet. Iako je za ukazivanje na važnost ovog sve "vrućeg" problema određen samo jedan dan - 06.02. pod motom "Stvaraj, poštuj i poveži se: Bolji Internet počinje s tobom!" naši će učenici i nastavnici ovoj temi posvetiti nešto više vremena i pažnje, točnije cijeli ovaj tjedan. Učenici će na satu razrednika pogledati edukativni film "Tko se to šali s mojim podacima!" s web stranice www.azop.hr (Agencija za zaštitu osobnih podataka).

Isto tako će učenici, koji uče njemački jezik pogledati prezentacije i slične materijale na njemačkom jeziku zahvaljujući materijalima objavljenima na stranici www.saferinternet.at/saferinternetday/fuer-schulen-aktions-monat. Npr. Das Internet sicher nutzen!, Ohne Internet und Handy geht nichts mehr, Relevante Themen für Schüler/innen, Mit Risiken im Internet kompetent umgehen... i još mnogo toga!

U školi je 6.2. obilježen Dan sigurnijeg interneta i na satovima engleskog jezika. Učenici 1.c, 2.b, 2.c i 3.b razreda ispunjavali su upitnik o sigurnom korištenju interneta na engleskom jeziku, što je naročito zanimljivo bilo učenicima drugih razreda jer je direktno vezano uz gradivo o razvoju tehnologije. Učenici su prethodno raspravljali o tome što najčešće rade na internetu, a nakon ispunjavanja kviza dobili su uvid u to kakve su im navike u korištenju interneta te pripadaju li u rizičnu skupinu učenika koji ne znaju koristiti internet na siguran način.

Na satovima hrvatskog jezika učenicu su stvarali literarne radove na temu Prednosti i nedostaci društvenih mreža, te su jedan odabrani rad poslali na natječaj Centra za sigurniji Internet.

A u knjižnici smo postavili pitanje: Znaš li kako zaštititi svoju privatnost na internetu?

Povodom Dana sigurnijeg interneta profesorica informatike i školska knjižničarka održale su radionicu o sigurnosti i zaštiti osobnih podataka na internetu. Učenici su na početku riješili kviz u kojem su mogli provjeriti razinu svoje sigurnosti na internetu s obzirom na objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama.

Slijedio je razgovor i demonstracija zaštite osobnih podataka na Facebooku. Učenici su pogledali kratak film pod nazivom „Dijeljenje fotografija na Facebooku“ te iznijeli vlastita razmišljanja o objavljivanju svojih i tuđih fotografija na društvenim mrežama.

Slijedio je rad u skupinama gdje su učenici komentirali pozitivne i negativne objave na društvenim mrežama. Razgovaralo se o cyberbullyngu i govoru mržnje na internetu. Učenici su zaključili da je nasilje na internetu jednako kažnjivo kao i nasilje bilo gdje drugdje te su osvijestili kome se mogu obratiti ako se nađu u takvoj situaciji.

Da bismo ponovili najvažnije zaključke današnje radionice, pogledali smo film „5 savjeta za sigurno korištenje interneta“ i izradili plakat na istu temu.
Oglasna ploča
Korisni linkovi
Tražilica
Samovrednovanje
CMS za škole logo
Tehnička škola Bjelovar / Dr. Ante Starčevića 24, HR-43000 Bjelovar / www.ss-tehnicka-bj.skole.hr / tsbj@ss-tehnicka-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju